Lesions habituals a les façanes d’un edifici i la importància d’un assessorament tècnic especialitzat
Les façanes són la cara visible des de l’exterior dels murs verticals que tanquen un edifici. Les façanes, com totes les altres parts d’un edifici, estan sotmeses a l’aparició de lesions que poden tenir l’origen a l’envelliment dels materials, a un mal disseny constructiu, a un defecte de construcció, o bé a una circumstància accidental; en les façanes, pel fet d’estar en contacte directe amb l’exterior, hi intervé també l’acció continuada dels agents atmosfèrics.
L’objectiu d’aquest article és fer una catalogació, a grans trets, de les principals lesions que podem trobar a les façanes, ordenades segons el lloc on habitualment es localitzen. No és d’estranyar que molts propietaris cerquin un assessorament tècnic especialitzat per tal de buscar l’origen i posar solució a les lesions de les seves façanes, ja que són molt freqüents, i poden aparèixer tant a la superfície general, com en els elements singulars.
A la superfície de la façana, segons el tipus d’acabat superficial exterior que tingui, hi podem trobar diverses lesions, en funció de si són acabats de tipus continu, discontinu o vist. Aquestes lesions són:
- En els acabats de tipus continu, com són els arrebossats de morter o els arrebossats monocapa, hi poden aparèixer fissures, disgregació del material, bufats (amb els conseqüents despreniments) i, en el cas de ser pintats, la pintura pot escamar-se i desprendre’s. En altres acabats de tipus continu, com són els revestiments de granolite, es formen escamacions, quartejaments, bufats i crostes que es desprenen.
- En els acabats de tipus discontinu, com són els aplacats de pedra o de rajola, les peces poden desprendre’s degut generalment a la falla del sistema d’ancoratge o del suport.
- En els acabats d’obra vista, és freqüent la presència d’eflorescències, que són les taques blanquinoses de sals minerals que apareixen a la superfície.
En tots els tipus d’acabats poden sorgir esquerdes profundes que travessin el gruix del mur, i causin humitats per filtració d’aigua a l’interior de l’edifici.
En els elements singulars de la façana, com són els balcons, les cornises i els coronaments, les baranes, les juntes de dilatació, etc. hi apareixen diverses lesions:
En els balcons, apareixen esquerdes en el paviment, o bé les peces de paviment s’aixequen. També succeeix que el sistema d’impermeabilització perd les seves propietats, i deixa de ser estanc a l’aigua pluvial. Aquest fet provoca filtracions d’aigua a la cara inferior del balcó i, en el cas de ser de formigó armat, oxidació de les armadures d’acer. Quan les armadures estan situades massa a l’extrem, en augmentar de volum, esquerden el formigó i provoquen despreniments.
- En les cornises i als coronaments d’obra, és habitual la pèrdua d’estanquitat a l’aigua pluvial de la part superior de la cornisa, fet que provoca que es degradi, es bufi el revestiment, pugui provocar humitats a l’interior de l’edifici i, en casos extrems, també es provoqui el despreniment d’alguna part.
- En les baranes dels balcons i elements d’acer, en cas de no realitzar-se el manteniment adequat, el pas dels anys i l’acció dels agents atmosfèrics provoquen que l’acer s’oxidi i, en el punt de fixació a la façana, en oxidar-se i augmentar de volum es generen esquerdes que en ocasions posen en perill l’estabilitat de la barana. En el cas de les baranes de vidre, aquest s’envelleix i es formen petites bosses d’aire entre les diverses làmines, a banda de fissures, descantonats, i destonificats de color.
- En les juntes de dilatació estructurals de l’edifici, és freqüent que el material elàstic que la recobreix perdi les seves propietats, o bé s’obri, la qual cosa provoca que la junta presenti una obertura per on entra l’aigua de pluja, que provoca humitats a l’interior de l’edifici.
Les lesions que apareixen a les façanes poden comportar perill per a la integritat i el despreniment de certs elements constructius, fet que implica, en casos, perill per a les persones. Quan en una lesió no s’actua a temps, aquesta s’agreuja i afecta a altres elements constructius, augmenta l’extensió, i provoca altres lesions derivades, amb el conseqüent increment del cost econòmic de la reparació . Davant d’aquesta situació, el camí que cal seguir és clar: és important reparar les lesions existents amb les actuacions reparadores específiques i, per tal de prevenir-les, cal realitzar les actuacions de manteniment i de revisió oportunes.